Robotic Process Automation

Wat is het?
Robotic Process Automation oftewel RPA is geavanceerde software die handmatig werk van mensen overneemt. Veelal vervelende, tijdrovende en herhalende werkzaamheden waar medewerkers hun energie aan verliezen en die met de computer muis worden uitgevoerd, zoals: factuurcontrole, facturen maken/coderen/versturen, aanmaningen beantwoorden, facturen mailbox uitlezen en boeken, declaraties verwerken, tussenrekeningen controleren en verwerken, On- en off-boarding van medewerkers, verzamelen stukken voor het personeelsdossier, plaatsen van
vacatures, analyse cv’s van kandidaten, verwerken klantvragen, beantwoorden klachten, toewijzen werk aan medewerkers, etc. Dit werk kan prima door robots worden uitgevoerd. In plaats van dat medewerkers met IT werken is het credo robots voor je te laten werken. De medewerkers kunnen zich dan richten op die taken die echt belangrijk zijn.

Hoe werkt het?
De robots zijn software robots. Je ziet ze niet maar je ziet wel het werk dat ze uitvoeren. Eén robot kan 24 uur x 7 dagen werkzaamheden uitvoeren die normaliter medewerkers tijdens kantooruren oppakken. Zo kan een robot door een medewerker met één druk op de knop worden geactiveerd om taken over te nemen of worden de activiteiten die de robot moet uitvoeren ‘s nachts ingepland. Hierdoor kan de robot verschillende soorten taken binnen verschillende processen (uit verschillende domeinen zoals Finance, HR en primair proces) achter elkaar realiseren.

Wat zijn de voordelen?
Er zijn veel voordelen te behalen met de invoering van RPA, zoals:

  • Productievere en gemotiveerde medewerkers: door saaie en herhalende taken te automatiseren waar medewerkers energie aan verliezen, kunnen medewerkers zich richten op activiteiten die leuker, belangrijker en uitdagender zijn, bijvoorbeeld klantbediening of het halen van commerciële targets.
  • 30-50% tijdsbesparing: uit onderzoek van McKinsey blijkt dat gemiddeld 30 tot 50% tijd te besparen is in het werk van medewerkers. Hieruit kun je afleiden dat de businesscase significant kan zijn op met name afdelingen met veel medewerkers.
  • Accuraat en compliant: de robots zijn 100% voorspelbaar en 100% betrouwbaar, hoe vaak ze de activiteiten ook moeten uitvoeren. Al is het voor de 100.000e keer. Dit verhoogt de kwaliteit van de processen. Daarnaast zijn de robots ook compliant. Ze zullen niet uit zichzelf misbruik maken van privacygevoelige informatie, maar zijn natuurlijk wel goed beveiligd.
  • Processtatistieken: elke handeling van de robot wordt vastgelegd inclusief het bereikte resultaat. Hierdoor kunnen eventuele verbeteringen snel worden gespot en effectief worden doorgevoerd.
  • Schaalbaar: de sleutel voor succesvolle RPA-trajecten is klein beginnen met korte termijn resultaten. Begin met één robot en laat het succes zien in de organisatie. In de tussentijd kunnen de andere potentiële processen in kaart worden gebracht. Als de businesscase loont, kan relatief snel worden uitgebreid met meerdere robots. Een RPA-beheerorganisatie wordt dan wel noodzakelijk .

Meer weten over de aanpak en succesfactoren?
Lees meer over toepassingsmogelijkheden, wanneer RPA geschikt is en over de aanpak van een RPA traject. Wenst u meer informatie uit heeft u vragen? Neem contact met ons op.